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京阪行 (四) -寻几何匙@呢啲嘢啊

H辉生活 来源:http://www.vns5956.com 发布时间:2020-06-16

已经第四天,係离开京都的一天,旅程亦过了一半,先道别咗Toru (民宿主人家),再临离京都之前去咗其中一个必去地点。先去到京都车站醒目寄存咗行李,唔洗一旧旧咁四围走,再搭火车出发。搭上车,感受到日本火车个种宽敞感,可以入好多好多人,同时係準时到唔信。

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稻荷车站

係火车上都唔算太觉,準备落车个下,唔执输嘅中国与香港旅客即刻暴露身份,一句句「快啲起身」、「準备好落啦」不绝于耳。与京都车站不同,京都站热闹繁华先进,伏见站乡土简单,如轻铁站。到站一出已经係神社入口,人头涌涌,皆因人人都影番几张先入去。我一去到嘅目标同其他旅客不同,我,梗係为咗食啦。

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祢ざめ家 – 馒鱼饭与腐皮(稻荷)寿司

不得不去神社除了为个种标誌性同磅礡感,另外就係呢间公元1540年已伫立于此嘅老店,大概5百年的历史,点都要去感受下。再者,佢嘅馒鱼饭唔係人咁品,係京都出哂名,全日本都係咁先。车站转左,行多两步就到,其实係近神社嘅出口,我一嚟就向出口进发,为咗医医肚之余,不怕人多时间等位。

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两层和式店铺设计,望上去的深色木造材质带有历史,加上店家的姨姨有一定年纪,包哂头巾又和式左右盖着的工作服,一踏进去有种回到过去的时空穿越感。闻说,此店乃丰臣秀吉当年拜神后唯一晨咁早开店的餐馆,好让他休休,便用了自己妻子的名字的字头改了这家店的名字。

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入到去见到个唔会睇得明嘅餐牌,唯有睇住隔离叫咩就试下叫,好彩我都估啱,因为最正中价格高少少通常都係出名嘢,个2,000円嘅就係馒鱼盖饭。点完菜后,姨姨连忙帮我添茶,怕热食热饮的我因太冻的关係,都两下饮哂啲热呼呼的茶, 然后用日语与我沟通…原来佢唔俾别的餐牌我係有原因㗎。

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点咗最出名同历史悠久嘅鳗鱼饭后,我仲追加咗个3件稻荷寿司。稻荷寿司,源于稻荷神使者狐狸喜爱油炸豆腐皮而命名,亦愿使者喜而丰收之意,民间之说:1. 狐狸吃田鼠,补农作物;2. 狐狸偷吃祭品,喜吃腐皮而整成寿司引吃之,免祭品中招。

腐皮寿司我锺意佢嘅微甜而带两种咬口的质感。呢间嘅腐皮薄身而且内裏係一等一嘅珍珠米,趣怪得嚟又正斗嘅係入边有芝麻同埋一粒粒类似菜甫嘅物体,咬落去带有少少卜卜脆。腐皮虽薄,但豆味十足,又多汁,即包即食就係唔同啲。

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重头戏嚟啦,鳗鱼饭配鱼肝汤。鳗鱼饭端上,相貌很平平,不华丽不夸张,但有种平实感,会令你心想,就係呢碗跨越咁多年,仲出名到咁?鱼两块,饭一碗,黑红的组典日式餐食器具配搭。识食一定食啖饭先,鳗鱼烧汁係呢碗饭嘅成败关键。食个一啖之下,係吓亲,就係呢个平庸嘅外表配上呢种实在美味嘅汁先会成事,汁係个种就咁汁都可以捞两碗饭嘅美味。汁不浓,带鳗鱼油香,唔似香港咸甜得会有啲啲假个只,而係淡然带出味道个只。最劲嘅係汁佢唔洗多,又够你啱啱好扒哂碗饭。

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主角鳗鱼,希望大家原谅我用字的夸张,因为呢碗饭真係太好味了。鱼身颜色不深却浓味非常,同碗内嘅汁一样,呈现淡黄黑色。鱼身细身而本带甜,汁令鱼甘带出,焦香咬落有脆软。鱼骨无起, 但细而烧得软软,绝不割腔。一般日本定食都配开麵豉汤,作为鳗鱼饭「专门店」,梗係唔同啲,送上的鱼肝汤清甜,亦完整了一整碗鱼饭,作为「止碗」不重味反而清口,减去鱼油酱满之感。

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伏见稻荷大社(http://inari.jp/)

唔知你哋有无见过日本风景照有一度度橙红与黑色嘅鸟居,连绵地出现于山头?呢个就係伏见稻荷神社。稻荷,为日本农神,保佑农作物收成丰沛,亦係全国最多神社嘅神。今次去到简直有如日本风情画咁,风景靓到不得之了,太阳係个个鸟居间中照入,靓到发紧梦咁。唯有係一堆香港同国内同胞嘅争相影相同埋係静景大叫:「快啲影啦!有人嚟啦!」呢啲一句句先叫醒咗我。

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係社内有好多狐狸神像,因与稻魂「御馔津神」(みけつのかみ)的日文名相似(狐狸的古名为「けつ」),而被称为稻荷使者。主殿在旅客心中反而无重要,更吸引的就是小鸟居的绘马,同埋必影的山头黑红鸟居。行完神社,出口处係有好多小食档,哗,头先食个餐都饱饱哋,但无得忍,人一世物一世。但个胃得咁少位,唯有拣嚟食。有甜食丸子,烧墨鱼丸,串烧,雪糕芭夫,仲有鸡泡鱼。我拣嘅就係第二样。

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长过手板嘅红雪蟹棒,虽然係捞咗白鱼製成,但即叫即烧,仲搽咗啲甜甜嘅酱汁,鲜味非常,仲有阵阵炭烤味,好鬼可口。眼见隔离情侣你一啖我一啖,真係……forever alone feel。

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行过哂啲档口后,就去番头先鳗鱼饭条街,但除咗烧鳗味,仲闻到劲香牛肉味。沿味寻路去,转个弯就见到一条龙要排队,二话不说梗係排咗先算。原来係出名嘅和牛串烧,几百円就食到一串即叫即烧嘅国产和牛,抵食。虽说即烧,但老闆都係用大大火嘅火枪,不过都係好好味,大火锁紧令肉汁满满,牛细软一咬香味入口。

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食完就速回京都站,再用haruka去大阪,继续京阪行下半段。再见京都,大阪我嚟啦!

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去到大阪,我都係难逃要拎住重行李搵劲耐路嘅命运,话说我记得係大阪每晚我番酒店都係搵唔到路…

心斋桥筋、道顿崛

一路行行行,行有盖商店街,药妆店时装店食品店眼镜店咩商铺都有,仲有我最爱嘅古着铺。仲有好多好多嘅夹公仔机店,我仲好好彩咁夹咗只送俾同事。

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自由轩 -名物カレー

终于行到累一累,梗係搵个地方抖抖顺手食少少。一个顺手,搵到嘅就係名店自由轩。最出名嘅係电咗髮的美艳老闆娘,咁多年个样都无变,自己做埋生招牌。除老闆娘(第四代店主妻子)会长驻之外,呢间本店仲係作家织田作之助的创作发源地,1910年创业,已是百年老店,仲係大阪第一间日式西餐馆(但名物却似中华料理)。

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呢啲对于我嚟讲,唔算重要,最重要就係嘢食啫。自由轩最出名就係佢嘅牛肉咖哩汁捞蛋饭,织田更係一书中,将佢形客为日落中央,一句写出名物的美。亦被称为「东京没有的味道,大阪市民的恩物」,虽然店中仲有好多花款,但我为咗保留是晚战力就无叫大大份,点嘅只係最简单嘅。

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上菜时非常吸引,咖哩饭粒土黄色均匀,配上生鸡蛋,完满地放係白碟子上,自由轩的字格外显眼,带有简约中华料理风格。咖哩捞蛋都係自由轩才找到的特色食法,咖哩味足,本身唔算好辣,但好香,夹杂住多种香料味。饭的温度好在不会整熟啲蛋,而捞咗蛋后,更减低辣的抢,可以由得啲香味慢慢走出嚟,令到整碟饭都会有种慢辣劲。食落食落,会有种窝蛋星洲炒饭感觉,好奇妙,但係个种咖哩味係完全煮入咗饭入边,又有啲似risotto。

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另外值得一提嘅係,深木色的墙身衬挂墙胶餐牌,衬埋好怀旧feel。

夫妇善哉

食完个饭,又辣辣哋,最好就係食个甜点。呼应番头先织田作之助的发源自由轩,我就去咗同小说好名的店,吃吃另一大阪名物,跟店名一样的夫妇善哉。由着名丹波大纳言小红豆整成,简单的甜食,带有简单的幸福。左右两碗皆为善哉,左夫右妻,相传一对恋人食完以后就会幸福到尾。

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两碗红豆汤,就一个人清空,内有白团子。红荳汤好甜,又浓又香。日本餐食贴心文化于盐昆布可见,一块细食,足解过甜之感,将甜食完满,符合中庸。再喝淡宇治煎茶,绝对暖住走。

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吾唯足知

铺头转个街口有呢个井,叫人要知足。看着,心有点静下来。

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たこ烧十八番 – 原味酱汁+室户产深海盐味 (Half & Half)

一个转弯又番到热闹的道顿掘,行咗阵又口痕,明明头先好饱架…无计啦,条街太多引诱,我就搵到曾创日卖过百万粒烧章鱼丸嘅十八番,好彩赶得切咋,佢卖埋我就收工,仲益我多两粒。

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咪以为章鱼烧无咩特别嘢玩到,呢间係我未食前,我都谂好食极咪又係咁上下味。点知…拎到上手已经觉得佢与别不同,不同在于佢个面凹凸不平,将籤笃入去个下就知点端倪。吃落外皮脆卜卜内裏软绵绵,仲有旧爽口新鲜的八爪鱼肉。

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秘密在于天妇罗粒、红姜同小虾粉加牛奶浆整成的丸子。一嘢食哂12粒,口痕痕换来饱到上颈。酱汁味配奇特製法,又有另一种体验;盐味仲得意,有薯片feel,咸得嚟带章鱼鲜。加埋点点红生姜味,都唔会话好济。再路经人人话必去的激安之殿堂,我结果行到佢面前就先打退堂鼓了,人太多,请放过。

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结果食到饱一饱,行到倦一倦,大阪给我感觉都好有香港感觉,人多嘈杂,在静婷的京都到繁华的大阪,有点Lost in Osaka咁,别有一番风味。我在回酒店的过程,找了很久,因为酒店在难波住宅区,由心斋桥行到番去已经一段路,再係住宅区个啲整洁到不行的十字街,行嚟行去都好似一样咁,一个小住宅区都足以玩死我了…

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曾几何时,也试过找不到旅店的紧张旅行感,只不过今次落单了。那份迷路紧张感带有几分怨,没有伴上路了。怨只怨,是自己掉了匙,让心锁起来,未能再开。紧紧锁上的是塞满了,却空空的房间。

祢ざめ家

京都市伏见区深草御前町82075-641-0802

nezameya.com/chi/index.html

自由轩

大阪市中央区难波3-1-3406-6631-5564

夫妇善哉

大阪市中央区难波1-2-1006-6211-6455

sato-res.com/meotozenzai/?_ga=1.153486704.998732319.1437325497

たこ烧十八番

大阪市中央区道顿堀1-7-21中座くいだおれビル1F06-6211-3118

d-sons18.co.jp

Ed

呢啲嘢啊? (edyeah.blogspot.hk)

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